نتایج مطالعات محققان درباره زلزله های مسجدسلیمان

بر اساس نتایج مطالعات محققان پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در بازه 100 سال اخیر حدود 2131 زمینلرزه در گستره مسجدسلیمان استان خوزستان به ثبت رسیده، ضمن آنکه این منطقه در سال 1262 هجری شمسی یکی از مخرب ترین زمینلرزه های تاریخی خود با بزرگای 6.8 را تجربه کرده است.

به گزارش ایسنا، آرش اسلامی از محققان پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، نتایج مطالعات خود را بر روی فوج زمینلرزه های 15 آذر مسجد سلیمان استان خوزستان منتشر کرد.

طبق گزارش مرکز لرزه نگاری کشوری وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، در بازه زمانی 15 آذر تا زمان تهیه این گزارش (17آذر 1403) بیش از 16 زمینلرزه با بزرگای بیش از 2.5 شهرستان مسجدسلیمان را لرزاند. از مجموعه این زمینلرزه ها، سه زمینلرزه بزرگترین بزرگاها را داشتند که مشخصات این سه زمینلرزه به قرار زیر است:

زمینلرزه اول: درساعت 7 و 32 دقیقه (به وقت محلی) صبح روز پنج شنبه، 15 آذر زمینلرزه ای به بزرگای 5.6 در مقیاس امواج محلی (LM) در 30 کیلومتری باختر ایذه و 29 کیلومتری جنوب خاوری مسجدسلیمان در استان خوزستان به وقوع پیوست. رومرکز این رویداد بر اساس لرزه نگاشت های ثبت شده در مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باند پهن پژوهشگاه در مختصات 31.78 درجه عرض شمالی و 49.56 درجه طول خاوری قرار دارد. عمق کانونی زمینلرزه حدود 16 کیلومتر برآورد شد.

زمینلرزه دوم: 20دقیقه بعد از زلزله اول و درساعت 7 و 53 دقیقه (به وقت محلی) روز پنج شنبه 15آذر زمینلرزه ای به بزرگای 4.8 در مقیاس امواج محلی (LM) در 29 کیلومتری جنوب خاوری مسجدسلیمان در استان خوزستان به وقوع پیوست. رومرکز این رویداد بر اساس لرزه نگاشت های ثبت شده در مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باند پهن پژوهشگاه در مختصات 31.76 درجه عرض شمالی و 49.53 درجه طول خاوری قرار دارد. عمق کانونی زمینلرزه حدود 17کیلومتر برآورد شده است.

زمینلرزه سوم: درساعت 9 و 8 دقیقه  (به وقت محلی) صبح روز پنج شنبه 15 آذر، زمینلرزه ای به بزرگای 5.2 در مقیاس امواج محلی (LM) در27کیلومتری جنوب خاوری مسجدسلیمان در استان خوزستان به وقوع پیوست.

زمین شناسی عمومی و لرزه خیزی منطقه

محل رویداد زمینلرزه های 15 آذر شهرستان مسجدسلیمان، در استان خوزستان در جنوب باختری ایران واقع شده است. با توجه به پیچیدگی های خاص تکتونیکی در نوار کوهزایی آلپی و فشردگی هایی که از جنوب باختری در اثر حرکت صفحه عربی بر فلات ایران وارد می شود، کشور ما یکی از مناطق لرزه خیز جهان به حساب می آید.

استان خوزستان واقع در جنوب باختری کشور از نظر زون بندی لرزه زمین ساختی، بخشی از زاگرس است که یک زون لرزه خیز با گسل های فراوان است. یکی از ویژگی های زون زاگرس بر خلاف زون البرز این است که دوره بازگشت زمینلرزه ها در آن کوتاه بوده و همچنین بزرگاهای زمینلرزه های زاگرس حداکثر 7 است.

جایگاه ساختاری استان خوزستان در ایالت زمین ساختی-رسوبی زاگرس واقع است. بخش کوهستانی خوزستان از توده های کوهستانی چین خورده و یکپارچه زاگرس چین خورده تشکیل شده است. در جبهه جنوب باختری این کوهستان به ویژه در  پیرامون مسجدسلیمان، جنوب باختر رامهرمز، کوه رگ سفید و در یال جنوبی تاقدیس اهواز، راندگی هایی به سمت جنوب باختر وجود دارد که برخی دارای جابه جایی های قابل توجه هستند. مرز MFF یا حد جنوب باختری زاگرس چین خورده دارای هندسه متغیر است و از جنوب خاور تا شمال باختر از کمان فارس (ایالت چینه نگاری فارس)، فروبار دزفول (ایالت چینه نگاری خوزستان)، کمان پشت کوه (ایالت چینه نگاری لرستان) و فروبار کرکوک (کردستان عراق) تشکیل شده است.

حاشیه شمالی دشت خوزستان را فروبار دزفول تشکیل داده است. این فروبار نوعی حوضه پیش کمانی است که در جنوب باختری جبهه کوهستان و شمال خاور استان (خوزستان) قرار دارد. از ویژگی های زمین شناسی این فروبار دزفول ستبرای زیاد رسوبات (16تا18متر) و نفت خیزی آن است. حد فروبار دزفول و پلتفرم عربی یک خطواره است که در حد جنوب خاوری استان (نزدیک کوه رگ سفید) از محیط آبی خلیج فارس وارد دشت آبادان می شود.

گسل های اصلی منطقه رویداد زمینلرزه

گسل فروبار دزفول (لهبری) با درازای 248 کیلومتر و راستای شمال باختری-جنوب خاوری و با شیب به سوی شمال خاوری از نوع راندگی است. این گسل در حوالی دزفول در شمال خاوری اهواز قرار دارد و از چندین بخش تشکیل شده است. این گسل به موازات و در خاور گسل رامهرمز و در باختر گسل های مسجدسلیمان و شاه نشین قرار گرفته است.

این گسل چنانچه توان لرزه زایی داشته باشد، بزرگترین زمینلرزه ای که ممکن است در طول این گسل در آینده روی دهد، حدود 6.14 خواهد بود. گسل های لهبری، دزفول و رامهرمز بخش های مختلف گسل فروبار دزفول را تشکیل می دهند

شهرستان مسجدسلیمان که در جنوب غرب ایران و در زون زاگرس قرار دارد، به دلیل ویژگی های زمین شناسی خاص خود، مستعد وقوع زمین لرزه های متعدد است. این منطقه در کمربند چین خورده زاگرس واقع شده و گسل های فعال آن مانند گسل مسجدسلیمان، گسل لهبری و گسل دزفول از عوامل اصلی لرزه خیزی آن هستند.

ویژگی های زمین شناسی منطقه

زلزله های اخیر در منطقه ای رخ داده اند که در محدوده گسل مسجدسلیمان و زون زاگرس واقع شده است. این منطقه به دلیل فشردگی صفحات تکتونیکی عربی و اوراسیا و وجود گسل های فعال، همواره در معرض خطر زمین لرزه های کوچک و بزرگ قرار دارد. بررسی های تاریخی نشان می دهد که این منطقه پیش تر نیز شاهد زمین لرزه های بزرگی بوده است؛ به طوری که در صد سال گذشته، چندین زلزله با بزرگای بیش از 5 ریشتر در این منطقه به ثبت رسیده است.

گسل مسجدسلیمان که در امتداد شمال غرب به جنوب شرق امتداد دارد، از مهم ترین گسل های منطقه است و در گذشته نیز نقش اصلی در وقوع زمین لرزه های مخرب داشته است. به دلیل نزدیکی مناطق مسکونی به این گسل، آسیب پذیری بالایی در برابر زمین لرزه های آینده وجود دارد.

منطقه مسجدسلیمان به دلیل قرارگیری در کمربند چین خورده زاگرس و وجود گسل های فعال، یکی از مناطق بسیار لرزه خیز ایران محسوب می شود. این زلزله اخیر نیز در محدوده گسل مسجدسلیمان رخ داده است که به طور مستقیم در وقوع زمین لرزه های بزرگ منطقه نقش داشته است.

گسل های مهم منطقه

گسل مسجدسلیمان: این گسل با امتداد شمال غرب به جنوب شرق و طول حدود 37 کیلومتر، یکی از مهم ترین گسل های منطقه است. این گسل از نواحی جنوبی مسجدسلیمان عبور کرده و در بخش هایی از سازندهای گچساران و آغاجاری می گذرد. ویژگی برجسته این گسل، وجود شکستگی های متعدد و محور چین خوردگی های موازی است که نشان دهنده فعالیت بالای آن است.

گسل لهبری: این گسل نیز در محدوده فروبار دزفول قرار دارد و با طول حدود 248 کیلومتر، یکی از گسل های اصلی و فعال زاگرس است. شواهد تاریخی نشان می دهند که این گسل توانایی ایجاد زمین لرزه های بزرگ را دارد و در گذشته نیز زلزله های مخربی در اثر حرکت آن رخ داده است.

گسل دزفول: این گسل از سمت شرق تا مرز فروبار دزفول امتداد دارد و نقش مهمی در شکل گیری زمین لرزه های منطقه ایفا می کند.

زمین لرزه های تاریخی

بر اساس مستندات تاریخی و پژوهش های زمین شناسی، منطقه مسجدسلیمان و نواحی اطراف آن در گذشته نیز شاهد زمین لرزه های شدیدی بوده است. برخی از مهم ترین زلزله های ثبت شده در این منطقه عبارتند از:

سال 1318 هجری شمسی (1939 میلادی): زلزله ای با بزرگای 6.0 ریشتر در نزدیکی مسجدسلیمان که موجب خسارات گسترده ای شد.

سال 1342 هجری شمسی (1964 میلادی): زلزله ای با بزرگای 5.1 ریشتر که در اثر حرکت گسل لهبری به وقوع پیوست.

سال 1364 هجری شمسی (1985 میلادی): زلزله ای با بزرگای 5.5 ریشتر که در ناحیه شمال غربی منطقه رخ داد.

سال 1262 هجری شمسی (1883 میلادی): یکی از مخرب ترین زمین لرزه های تاریخی با بزرگای 6.8 ریشتر که خسارات جانی و مالی زیادی به همراه داشت.

سال 558 هجری شمسی (1179 میلادی): زلزله ای تاریخی با بزرگای 6.5 ریشتر در منطقه اربیل که تأثیر آن تا خوزستان نیز گزارش شده است.

فعالیت لرزه ای در زون زاگرس

زون زاگرس یکی از فعال ترین مناطق لرزه ای ایران است و به دلیل حرکت صفحات تکتونیکی عربی و اوراسیا، زلزله های فراوانی در آن رخ می دهد. این زلزله ها اغلب ناشی از گسلش معکوس و حرکات فشاری هستند که منجر به چین خوردگی و شکستگی پوسته زمین می شوند. در این منطقه، دوره بازگشت زمین لرزه های بزرگ نسبت به سایر زون های ایران کوتاه تر است که نشان دهنده خطر بالای وقوع زمین لرزه های مخرب است.

مطالعه زمین لرزه های تاریخی و فعالیت گسل های منطقه نه تنها به درک بهتر خطرات لرزه ای کمک می کند، بلکه راهنمایی برای برنامه ریزی اقدامات پیشگیرانه است. داده های تاریخی نشان می دهند که مسجدسلیمان و مناطق اطراف، نیازمند توجه ویژه در زمینه مقاوم سازی ساختمان ها و توسعه زیرساخت های مقاوم هستند. این اطلاعات باید مبنای تصمیم گیری برای کاهش خطرات در آینده قرار گیرد.

زمینلرزه های دستگاهی

در بازه 100سال اخیر حدود 2131 زمینلرزه تا تاریخ 17 آذر 1403 در گستره حدود یک درجه در یک درجه اطراف کانون زمینلرزه ثبت شده است که 47 مورد از آنها دارای بزرگای بیشتر و مساوی 5 است. این نشاندهنده لرزه خیزی متوسط در منطقه است.

انتهای پیام

نظرات

captcha